دسته‌بندی نشده

همه چیز درباره ی دوربین های شکاری پر شده با گاز نیتروژن یا آرگون

همه چیز درباره ی دوربین های شکاری پر شده با گاز نیتروژن یا آرگون

دوربین های شکاری پر شده با گاز نیتروژن یا آرگون دارای مزیت هایی هستند که در این مقاله به صورت کامل به آن می پردازیم . هنگامی که دوربین شکاری در معرض محیط نسبتاً سردتری قرار می گیرد، به ویژه در مکان هایی که رطوبت بالایی دارد، اجزای شیشه ای داخل آن دچار تراکم رطوبت یا به عبارتی مه گرفتگی می شوند. در رابطه با یک دوربین شکاری معمولی، تراکم معمولاً در داخل محفظه لنز اتفاق می‌افتد و باعث می‌شود سطوح لنز از داخل دچار مه گرفتگی شود. شاید این حالت موقت باشد اما اگر بلافاصله برطرف نشود، در اکثر مواقع باعث رشد قارچ شده که این امر موجب از بین رفتن همیشگی دید می شود و دوربین شکاری را برای همیشه غیرقابل استفاده می کند.

تاریخچه ی دوربین های شکاری پر شده با گاز نیتروژن

اشتاینر اپتیک در سال 1973 ، برای اولین بار ایده ی تولید دوربین های شکاری پر شده با گاز نیتروژن را مطرح کرد . از آن زمان سایر تولیدکنندگان بزرگ اپتیک ، گاز نیتروژن خشک را در خط تولید خود گنجانده اند . در ابتدا نظامی ها از دوربین های شکاری پر شده با گاز نیتروژن استفاده می کردند ، اما رفته رفته این نوع دوربین شکاری در میان پرنده نگران و علاقه مندان به حیات وحش محبوب شد و از این رو تولیدکنندگان اپتیک در دهه 1990 شروع به تولید انبوه آن کردند.

نمایی از درون دوربین شکاری پر نشده با گاز نیتروژن

نمایی از درون دوربین شکاری پر نشده با گاز نیتروژن

در تصویر بالا می توانید نمایی از قارچ رشد کرده در فضای داخلی دوربین شکاری را مشاهده کنید . در فضای داخلی Tube این دوربین شکاری ، از نیتروژن خشک یا آرگون استفاده نشده است . برای مقابله با این مشکل ، دوربین های شکاری را در شرایط خاص توسط یک گاز خشک و غیر واکنشی مانند نیتروژن یا آرگون که فاقد هرگونه رطوبت است ، تحت فشار بالا قرار می دهند . این روش ، از بین رفتن رطوبت دوربین دوچشمی (Fog-proofing) نامیده می‌شود و دوربین‌های شکاری مدرنی که این ویژگی را دارند به نام Fog-Proof شناخته می‌شوند و در نتیجه این نوع دوربین‌های شکاری ، ضد آب نیز هستند.

دوربین های شکاری و سایر محصولات اپتیکی که با نیتروژن یا آرگون پر می شوند ، با استفاده از واشرهای اورینگ ساخته شده از لاستیک به طور کامل آب بندی می شوند تا از هدر رفتن این گازها، در شرایط ناشی از تغییرات ناگهانی دما، فشار یا سقوط تصادفی جلوگیری شود. آلودگی فقط به بخار آب محدود نمی شود، بلکه به سایر ناخالصی ها نیز مانند ذرات گرد و غبار و ذره های باقی مانده از فرآیندهای تولیدی نیز شامل می شود و اطمینان حاصل می شود که دوربین های شکاری از داخل کاملاً خشک و بدون آلودگی هستند. از آنجایی که هر یک از این گازها تحت فشار بالا پر می شود، احتمال نشت از داخل محفظه نزدیک به صفر است.

چرا دوربین های شکاری با گاز نیتروژن یا آرگون پر می شوند ؟

جهت جلوگیری از ورود اکسیژن به فضای داخلی دوربین شکاری ، برخی از دوربین های شکاری از گاز نیتروژن یا آرگون پر می شوند. با گذشت زمان ممکن است اجزای مکانیکی دوربین شکاری ، فرسوده و زنگ زده شود . اگر دوربین شکاری با گاز نیتروژن خشک یا آرگون پر نشده باشد ، اکسیژن به فضای داخلی دوربین شکاری نفوذ میکند و اکسیداسیون رخ می دهد . این امر در درازمدت موجب بروز قارچ و آلودگی های در فضای داخلی دوربین شکاری می شود .

اگر سه دوریین شکاری مشابه و دقیقاً بر اساس عملکرد اپتیکال مقایسه شوند، یکی با نیتروژن، دومی با آرگون و سومی بدون هیچ گازی، دید حاصل از لنزهای آنها یکسان خواهد بود. این بدین معنی ست که وجود گاز نیتروژن یا آرگون در دوربین شکاری و یا عدم وجود آن ها هیچ تاثیر مستقیمی بر روی کیفیت دید دوربین شکاری ندارد . داشتن گاز نیتروژن و کاملا ایزوله بودن دوربین موجب حفظ سلامت و نظافت فضای داخلی دوربین می شود و طول عمر و کیفیت دوربین شکاری را افزایش می دهد.

در دوربین های شکاری ، ضدآب و گردو غبار بودن یکی از موضوعات مهم است . اگر فضای داخلی تیوب دوربین خالی باشد ، ریسک نفوذ رطوبت ، گرد و غبار و آلودگی محیطی بیشتر می شود . برای پر کردن فضای خالی داخل دوربین ها نیاز به ماده ای بی رنگ ، بی بو، فاقد اثرات شیمیایی و مانا هست . سازندگان دوربین های شکاری بعد از ایزوله کردن بدنه دوربین ها فضای خالی داخل دوربین را با گاز نیتروژن خشک پر میکنند. گاز نیتروژن و آرگون ، از جمله گازهای بی رنگ ، بدون بو و بدون اثرات شیمیایی و ضد خوردگی و اکسیداسیون است که در عبور نور از اجزای اپتیکی و منشورها هیچ خللی ایجاد نمی کند.

گاز نیتروژن برای پر کردن دوربین شکاری بهتر است یا گاز آرگون؟

با پیشرفت صنایع اپتیک ، این سوال مطرح می شود که چه گازی برای پر کردن دوربین شکاری بهتر است . گاز نیتروژن و آرگون هر دو گاز نجیب و بی اثر هستند. مولکول‌های آرگون در مقایسه با مولکول‌های نیتروژن درشت تر هستند. بنابراین، آرگون می‌تواند ویژگی‌های خود را در طیف دمایی وسیع‌تری حفظ کند و مقاومت بیشتری در برابر نشت داشته باشد. در صورت سقوط دوربین شکاری از ارتفاع، مولکول‌های آرگون نسبتاً کندتر از مولکول‌های کوچک‌تر نیتروژن از دوربین شکاری نشت می‌کنند. بنابراین ، آرگون موجود در دوربین شکاری به مدت طولانی تر حفظ می شود.

نیتروژن به وفور در جو زمین موجود است (78%)، بنابراین، برداشت آن به طور قابل توجهی ارزان تر از آرگون است که تنها 0.83٪ از ترکیب هوا را تشکیل می دهد. هم آرگون و هم نیتروژن را می توان برای ایجاد یک جو بی اثر، برای از بین بردن بخار آب، اکسیژن و دور زدن مه درونی دوربین های شکاری و سایر ابزارهای اپتیکی مانند دوربین شکاری ، تلسکوپ و لنز دوربین استفاده کرد. اگر مهر و موم دوربین شکاری آسیب ببیند، هر دو گاز از محفظه ها خارج می شوند و به مولکول های هوا و ذرات گرد و غبار اجازه می دهند وارد دوربین شکاری شوند.

دوربین های شکاری باید با دقت مورد استفاده قرار گیرند تا از طول عمر آنها اطمینان حاصل شود. از آنجایی که دوربین‌های شکاری اغلب در محیط خارجی ، در طبیعت وحشی استفاده می‌شوند، در معرض نوسانات سریع دما قرار می‌گیرند که می‌تواند بخار آب موجود در داخل محفظه نوری را به مه تبدیل کند که روی سطح چشمی‌ها و عدسی‌های شیئی تجمع می‌یابد. آب روی سطح خارجی لنزها را می توان به راحتی با یک پارچه میکروفیبر خشک یا فوتک پاک کرد، اما اگر رطوبت داخل دوچشمی باشد، نمی توان این کار را انجام داد. برای حل این مشکل، سازندگان ایده موثری را ارائه کرده اند. دوربین‌های شکاری اکنون با یک گاز بی‌اثر مانند نیتروژن یا آرگون تحت فشار بالا شارژ می‌شوند تا از آلودگی رطوبت و متعاقب آن «مه‌آلودگی» روی سطح عدسی‌ها در تیوپ جلوگیری شود.

نیتروژن و آرگون هر دو گازهای بسیار پایداری در شرایط عملیاتی عادی هستند که همین امر منجر به ویژگی ضد مه و ضد آب می شود . اخیراً، آرگون به طور فزاینده‌ای جایگزین نیتروژن به‌عنوان «گاز پرکننده» در ابزارهای اپتیکی به دلیل ماهیت غیر واکنشی و مولکول‌های بسیار بزرگ‌تر آرگون تک اتمی ، در مقایسه با مولکول‌های کوچکتر دو اتمی نیتروژن می‌شود. از آنجایی که مولکول‌های بزرگ‌تر به زمان قابل‌توجهی برای نشت از تیوپ نیاز دارند، آرگون نوید ضد مهی کارآمد را برای مدت زمان نسبتاً طولانی‌تری می‌دهد. 

اکثر سازندگان صنایع اپتیک ، آرگون را به عنوان گاز ضد مه برتر می شناسند، تعدادی از مهندسان اپتیک و دانشمندان با این ایده موافق نیستند. با توجه به تحقیقات آنها در مورد این موضوع، نگرانی اصلی خشک نگه داشتن اجزای داخلی دوربین شکاری و عاری از آلودگی است و هر گازی که آب را جذب نکرده یا با آن واکنش نشان نمی دهد، می تواند برای پاکسازی آلودگی هوا و رطوبت استفاده شود. از آنجایی که نیتروژن و آرگون هر دو به اندازه کافی غیر واکنشی (بی اثر) هستند، هر دو سطح یکسانی از ضد مه و ضد آب بودن را ارائه می دهند و در نتیجه، می توانند به جای یکدیگر مورد استفاده قرار گیرند.

جمع بندی

امروزه در فضای داخلی اکثر دوربین های شکاری ، نیتروژن خشک یا آرگون پر میکنند تا از تعرق و مه گرفتگی لنز یا بخارگرفتگی ، بروز قارچ ، ورود باکتری های مختلف به دوربین شکاری جلوگیری می کند . اولین و مهمترین مزیت پر کردن دوربین های شکاری با نیتروژن خشک یا آرگون این است که قسمت های داخلی دوربین شکاری کاملاً خشک می مانند. از آنجایی که در محیط داخلی دوربین شکاری ، هوا و رطوبت مطلق وجود ندارد، در استفاده از دوربین شکاری در مکان های مرطوب و تغییرات مکرر دما، دیگر نگرانی از نفوذ اکسیژن و یا باکتری های موجود در هوای محیط نیست.

 

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *